Borrelen met Spaanse wijnen

Iedereen kent wel een bekende Italiaanse wijn. Italiaanse wijnen staan bekend om hun geschiedenis die wel duidende jaren teruggaat. De wijnproductie van de Italiaanse wijnen vinden samen met Frankrijk en Spanje de top 3 van wij producerende landen in de wereld.

De groeiomstandigheden in Italië zijn perfect voor het produceren van de perfecte wijnen. Zo ook in Spanje groeien de heerlijkste druiven.

Tempranillo

De Spaanse Tempranillo wijn van de blauwe druiven zijn nog steeds het populairs in Spanje. Op dit moment wordt 80% fan de wereldwijde productie van de druif in Spanje verbouwd. De Tempranillo wijnen zijn fruitige wijnen die complexe bewaarwijnen zijn die decennia in de kelder kunnen verder rijpen. Een leuk weetje is dat er ook Witte Tempranillo wijnen bestaan! De smaken van de Tempranillo zijn aroma’s van fris rood fruit, zoals kersen of verse aardbeien. De vollere wijnen hebben kenmerken als zwarte bessen of zwarte pruimen.

Temroa staat voor ‘vroeg’. De naam verteld veel over de druif rijping. Deze is namelijk er vroeg in vergelijking met andere Spaanse druivensoorten. Deze vroege rijping zorgt ervoor dat de druivenstokken kunnen overleven in moeilijkere omstandigheden, zoals temperatuur verschillen. Doordat de meeste wijnstokken hoogtes liggen betekend dit dat er een flink temperatuur verschil zit tussen dag en nachttemperaturen. De warme temperatuur zorgen voor de ontwikkeling van suiker en smaken. De koude temperaturen zorgen voor ontwikkeling van zuurgraad en de structuur.

Verdejo

Ook de Verdejo wijnen zijn deer populair in Spanje. Verde betekend in het Spaans groen! Laat deze wijn zichzelf nou net kenmerken aan zijn opvallende groene kleurtje. De Verdejo heeft een karakteristieke zachte smaak. Ik proef vaak de smaken van een frisse citrus, soms mengen de smaken van de citrus met de smaken van een rijpe perzik. Het zijn wijnen met een mooie zuurgraad.

Persoonlijk ervaar ik de ideale serveertemperatuur tussen de 8 en 10 graden. De wijnen zijn een goede combinatie als borrelwijn met een heerlijk zomers zonnetje. Ook zijn de frisse Verdejo’s heerlijk bij visgerechten waarin citroen of limoen verwerkt is. De houtgelagerde wijnen raad ik aan bij volle en romige gerechten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *